Op 1 juli loopt de termijn van Ella Vogelaar als voorzitter van de Raad van Commissarissen van Mitros af. Irene Bakker zit sinds 2016 in de Raad van Commissarissen en is door Huurdersnetwerk Mitros voorgedragen. Vanaf 1 juli is zij de nieuwe voorzitter. Hoog tijd voor een nadere kennismaking.

Allereerst gefeliciteerd met je aanstaande benoeming! Kijk je uit naar je nieuwe rol?

“Jazeker! Ik verheug me erop om me als voorzitter van de Raad van Commissarissen in te zetten voor de maatschappij. Iedereen heeft recht op een goede en betaalbare woning. Ik wil graag de grootste woningcorporatie uit mijn woongebied, Mitros, versterken met de kennis en ervaring die ik in het bedrijfsleven heb opgedaan.”Kun je iets vertellen over die ervaring?
“Ik werk inmiddels meer dan 25 jaar in de zakelijke dienstverlening voor de BV Nederland. Zo was ik onder meer medeverantwoordelijk voor het neerzetten van de betaalproducten Pin en Chipknip en het verbeteren van de bereikbaarheid van de politiemeldcentrale. Momenteel werk ik bij Rabobank. Daar zet ik me dagelijks in om alle medewerkers wereldwijd van goed werkende ICT-werkplek te voorzien.
Als commissaris kon ik deze kennis en ervaring gebruiken om de dienstverlening van Mitros te digitaliseren zonder de belangen van huurders en collega’s uit het oog te verliezen. Als voorzitter zal ik nog meer de verbinding met onze samenwerkingspartners in Utrecht en Nieuwegein gaan stimuleren. Ik ken veel mensen die wonen in een sociale huurwoning en vind het belangrijk om steeds opnieuw te evalueren hoe Mitros haar werk als woningcorporatie nog beter kan doen. Ik hou ervan om onbevangen naar zaken te kijken en mensen met elkaar te verbinden, en ben ervan overtuigd dat we zo het beste uit onszelf én elkaar kunnen halen. Dat wil ik blijven doen, ook in mijn nieuwe rol als voorzitter. Ik ben enorm trots dat Mitros mij vanaf 1 juli de voorzittershamer gunt.”

“Ik hou ervan om onbevangen naar zaken te kijken en mensen met elkaar te verbinden”

Wat doe je in je vrije tijd? Waar gaat je hart sneller van kloppen?
“Ik ben getrouwd en heb twee zoons. We wonen al 24 jaar heel prettig in de Fokkesteeg in Nieuwegein. Puzzelen is een van mijn hobby’s. Dat doe ik in mijn werk, maar ook privé. Thuis maak ik graag logiquizzen: van die puzzels waarbij je verbanden moet leggen op basis van een paar aanwijzingen. En dat is precies ook zo wat ik aantrekkelijk vind in mijn werk. Verder loop ik hard en ga ik graag naar de sportschool: zo maak ik mijn hoofd weer een beetje leeg.”

Hoe ben je in 2016 bij Mitros uitgekomen?
“Ik ken Mitros goed omdat ik al jaren woon in een wijk met veel Mitros-woningen. Eerder ben ik toezichthouder geweest bij een stichting voor enkele basisscholen. In 2016 werd ik benaderd voor de functie van commissaris bij Mitros. Mitros staat voor huurder op één, innovatie en actieve vastgoedsturing. Dat spreekt me aan.”

De Raad van Commissarissen ziet toe op de gang van zaken bij Mitros. Waar ga jij vooral op letten?
“Een paar jaar geleden lagen de woningen van Mitros er veel slechter bij, dat hebben we goed opgepakt. Nu het vastgoed op orde is, vind ik het belangrijk is dat er meer aandacht gaat naar de leefbaarheid. In sommige wijken wonen relatief veel kwetsbare huurders. Goede samenwerking is dan cruciaal. Kijk bijvoorbeeld hoe Mitros dat doet met zorgpartijen, politie en gemeente bij de Vulcanusdreef. Daarnaast denk ik dat Mitros de tevredenheid van haar huurders nog verder kan vergroten, bijvoorbeeld door altijd te zorgen voor één aanspreekpunt en het proces rondom reparatieverzoeken te verbeteren. En verder zijn ook verduurzaming, de uitrol van onze innovaties en betaal- en beschikbaarheid zaken waar ik samen met mijn medecommissarissen op zal letten, en hopelijk aan kan bijdragen.”
 
Hoe ga je dat doen?
“Ik ben goed in het vereenvoudigen van complexe zaken. Verder heb ik volgens mij een goed beeld van wat er moet gebeuren bij Mitros en wat belangrijk is als toezichthouder. Mijn effectiviteit vergroot ik door te verbinden, zowel vanuit mijn vakinhoudelijke expertise als vanuit mijn netwerk.”

Kun je je ambitie in één zin samenvatten?
“Ik wil graag een steun zijn voor de huurders van Mitros zodat zij zich niet druk hoeven te maken over hun woning: deze moet veilig en betaalbaar zijn, nu en in de toekomst.”

Ik wil graag een steun zijn voor de huurders van Mitros zodat zij zich niet druk hoeven te maken over hun woning

Hoe blijf jij op de hoogte van wat huurders en medewerkers van Mitros verwachten?
“Toen ik startte als commissaris, heb ik meegelopen met verschillende afdelingen, om een goed beeld te krijgen van de verwachtingen van huurders en de uitdagingen van Mitros. Ik heb toen ook een dag bij KC gezeten om mee te luisteren. Dat was leuk en herkenbaar vanuit mijn eerdere rol als leidinggevende bij een callcenter. Verder ga ik af en toe met medewerkers mee de wijk in. Dat maakt mijn werk voor de RvC veel concreter. Ook in mijn nieuwe rol als voorzitter wil ik dit regelmatig blijven doen. Daarbij helpt het natuurlijk dat ik al bijna 25 jaar in het werkveld van Mitros woon.”
 
De afgelopen tijd heeft de huidige voorzitter, Ella Vogelaar, je ingewerkt. Wat is het belangrijkste advies dat je van haar hebt gekregen?
“Allereerst wil ik Ella natuurlijk graag bedanken voor haar inzet voor Mitros de afgelopen jaren. Haar belangrijkste advies? Authenticiteit. Luister naar je intuïtie, blijf jezelf en volg je hart. Een mooie les die ik natuurlijk graag van haar overneem! Daarbij vind ik het enorm belangrijk om op een respectvolle manier met alle mensen om te gaan. Ik heb erg veel zin om mijn schouders onder deze taak te zetten en kijk ernaar uit om eraan bij te dragen dat we als Mitros meegroeien met Utrecht en Nieuwegein.”

Meer weten? Alle informatie over de Raad van Commissarissen vindt u hier.