Uit het concept-wetsvoorstel blijkt dat alleenstaanden met een inkomen van maximaal 35.000 euro een sociale huurwoning toegewezen kunnen krijgen. Het kabinet ontneemt daarmee alleenstaanden die nu op de wachtlijst staan en iets meer verdienen dan 35.000 euro ineens de kans op een sociale huurwoning. Zij verliezen hun opgebouwde wachttijd en krijgen met hun inkomen vaak geen toegang tot een vrijesector-huurwoning of koopwoning.

Drie inkomensgrenzen

Aedes en de Woonbond willen drie inkomensgrenzen voor sociale huurwoningen: voor eenpersoonshuishoudens tot 38.000 euro, voor tweepersoonshuishoudens tot 42.000 euro en voor huishoudens met drie of meer personen tot 52.000 euro.

Gezinnen vallen buiten de boot

Volgens het plan van het kabinet mogen meerpersoonshuishoudens maximaal 42.000 euro verdienen voor een sociale huurwoning. Gezinnen met een laag middeninkomen vallen daardoor buiten de boot. Zij kunnen met hun inkomen maar een huurprijs van 500 euro per maand betalen. Daarmee kunnen zij al helemaal niet terecht in de vrije sector of op de koopmarkt.

Doelgroep sociale huur wordt kleiner

Het kabinet kiest echter voor twee lagere inkomensgrenzen (35.000 en 42.000 euro), waardoor minder mensen in aanmerking komen voor een sociale huurwoning. ‘Alsof er geen wachtlijsten meer zijn. Het kabinet maakt hiermee een politieke keuze over de rug van mensen die dringend op zoek zijn naar een huis’, aldus Aedes en de Woonbond

Inkomensafhankelijke huurverhoging

Middeninkomens die al in een sociale huurwoning wonen, kunnen veel forsere huurverhogingen dan nu het geval is als dit voorstel doorgaat. (Nu kunnen sociale huurders een huurverhoging krijgen van 2,5 procent boven inflatie. Vanaf een inkomen van 42.436 euro kan de verhoging maximaal inflatie plus 4 procent zijn.) Het voorstel is dat huurprijzen voortaan (afhankelijk van huishoudgrootte en inkomen)elk jaar met 50 of 100 euro per maand worden verhoogd. Woonbond en Aedes vinden de inkomensafhankelijke huurverhoging van 50 euro voor de bijbehorende inkomensgroep veel te hoog. Deze moet worden verlaagd naar een maximale huurverhoging van 35 euro.

Consultatie

Betrokken partijen kunnen tot en met 7 augustus 2019 reageren op het wetsvoorstel van minister Ollongren. Ook individuele corporaties of (regionale) netwerken kunnen een reactie insturen.

Aedes en de Woonbond hebben inmiddels een gezamenlijke reactie ingestuurd.

 

(Bron: Aedes.nl)